Внушителни сили от сирийската армия продължават да се трупат около северозападната сирийска провинция Идлиб, където има компактна маса от около 40 хиляди радикални ислямисти.
 

Бдителни и неуморни блогери, цитирани от агенции като AMN, проследяват движението и очертават районите за съсредоточаване, от където почти сигурно ще започне настъплението. Вчера например мощната колона на „Силата на Тигъра” минала селището Маар Шаур в Хама.
 
Очертаха се три района, които представляват най-вероятни за бойни действия. Центърът на Хама е стратегически важен, тъй като ще гарантира сигурността на шосето и железопътната линия от Дамаск към Алепо. Удар по крайбрежната част на Латакия ще изолира терористите от достъпа до Средиземно море, а и от това направление долитат дроновете с бомби към руската авиобаза в Хмеймим. Най-южната част от територията на Идлиб е стратегически опасна от възможност на терористите от там да предприемат отчаяно масирано настъпление в направление на Дамаск.
 
Сирийската армия няма потенциал за тотално настъпление срещу Идлиб. Ударът обаче от поне три направления сериозно ще отвлече силите на ислямистите, които ще са в близкия обсег на руската авиация. / БЛИЦ