Учени от Великобритания и Нова Зеландия изследвали 61 566 души, разделени в три групи – вегетарианци, ядящи месо и ядящи само риба. Резултатите се оказали успокояващи за вегетарианците и заплашителни за месоядните. Макар и по-малкият риск от рак при вегетарианците да не се отнася за всички ракови заболявания, резултатите били категорични - “тревопасните” имали по-малък шанс да се разболеят от рак на кръвта, на пикочния мехур и на стомаха, съобщи ВВС.
Статистиката сочи, че около 33 на всеки 100 души страдат от някакъв вид рак през земния си път. Ако обаче сте вегетарианец, шансът е 29 на 100. При рак на стомаха, шансът е с една трета по-малък. Една от причините за това учените откриват във високата топлинна обработка на месните продукти, при която се отделят канцерогенни вещества. Освен това вегетарианците имали много по-малък шанс да заболеят от рак на лимфите и от рак на кръвта.<br /> <br /> Странното в изследванията било, че любителите на мръвката отчели по-малка склонност да развият рак на шийката на матката (при жените), но учените допускат, че това може и да е случайност предвид броя участници. За сметка на това обаче сравнително редкият рак множествен миелом (рак на костния мозък) засягал вегетарианците с цели 75 процента по-малко!<br /> <br /> Според професор Тим Кент, главният автор на изследването, не могат да се правят толкова крайни изводи. Той и много негово колеги са на мнение, че тепърва ще се занимават сериозно с връзката между вегетарианската диета и раковите заболявания. Трябва да се напомни, че вегетарианската храна е бедна на мазнини и богата на фибри, но определени протеини и витамини като В12 се съдържат предимно в животински продукти и пълната липса на месо от диетата също не е най-доброто решение. Освен това говорител на Центъра за изследвания на раковите заболявания във Великобритания, който е и главният спонсор на изследването заяви, че каквото ядем ни влияе, отдавна известен факт, който не бива да ни изненадва. Очакват ни още много проучвания в областта./ БЛИЦ <br />