20 530 души във Великобритания са дали положителен тест за COVID-19 за последното денонощие, като общият брой на случаите на коронавирус в страната е 830 998, според официални данни, публикувани в петък.

Смъртните случаи от коронавирус във Великобритания са се увеличили с 224 до 44 571, показват данните.

Последните данни бяха обявени, след като Уорингтън, град в Северна Англия, се очаква да премине към най-високото ниво на ограничения в Англия.

Несъществени магазини, пъбове и ресторанти в Уелс са затворили врати, след като британският регион бе поставен в такъв режим на мерки в петък за 17 дни.

Супермаркетите и аптеките ще могат да останат отворени, въпреки че супермаркетите няма да могат да продават продукти, които се считат за "несъществени", съобщи Sky News.

За бизнеса "заключването" е огромен удар, като някои икономисти смятат, че може да струва до милиарди лири.

Междувременно Манчестър, Ливърпул и Ланкашър в момента са на трето ниво на най-високо ниво на готовност в Англия. Южен Йоркшир също ще премине към ограниченията от трета степен от събота.

Градските райони на Стоук он Трент, Ковънтри и Слоу ще преминат към редица ограничения в събота. Здравният министър Мат Ханкок каза, че във всички тези области степента на заразяване е над 100 на 100 000 души.

Наред с други мерки, ограниченията от третия ред ще доведат до затваряне на кръчми и барове в региона, докато на различни домакинства ще бъде забранено да се смесват на закрито и на открито, включително в частни градини.

 

Новата тристепенна система за предупреждение COVID-19, създадена от британския премиер Борис Джонсън, влезе в сила през миналата седмица в цяла Англия, тъй като страната се бори да ограничи разпространението на коронавируса.