Великобритания може да започне да продава оръжия на Украйна, като Лондон и Киев обсъждат сделка за ракети тип “земя-земя” и “земя-въздух”, пише вестник “Таймс”, цитиран от Труд бг.

Представители на британското министерство на отбраната са в преговори с украинските им колеги за снабдяване на украинския боен флот и военновъздушните сили на страната с ракети “Бримстоун”.

Източник от украинското министерство на отбраната е цитиран от вестника, че продажбата на ракети ще бъде първа по рода си сделка между Великобритания и източноевропейската държава.


Ракетите “Бримстоун” са проектирани от британското дъщерно дружество на Общоевропейската компания за ракетни системи MBDA, базирана във Франция, но производството им става във Великобритания.

Договаряната сделка идва на фона на загриженост, че Русия може да използва кризата с недостига на природен газ, за да заграби още украинска територия, пише изданието.

Украйна в момента е транзитна страна за руския газ към Европа, но ако газопроводът “Северен поток 2” в Балтийско море започне да функционира, Кремъл няма да е зависим от Украйна за доставките на газ за Европа.