Новите мерки се предприемат заради нарасналия брой катастрофи, особено с шофьори от Източна Европа, които след инцидента безнаказано напускат страната, предаде кореспондентът на Дойче веле в Лондон.
Всяка година във Великобритания влизат по три милиона чуждестранни автомобили. Най-много от тях, 36 на сто, идват от Полша. Френските и германските коли и камиони, които са на второ и трето място в тази класация, са доста по-малко – едва 10% и 9%. Всички те обаче независимо от тяхната регистрация са с ляв волан, включват се в движение, което за тях е обратно, и затова е много по-вероятно да направят нарушение.
Проучване на общинските съвети в Лондон показва, че рискът чуждестранните шофьори да причинят катастрофа е с 30 на сто по-висок, отколкото при британските им колеги. Броят на пътно-транспортните произшествия, предизвикани от чужденци в Обединеното кралство, е скочил с 47 на сто за периода между 2002 и 2007 година.
Глобите ще се плащат на място.
Затова от първи април британските власти въвеждат нови глоби, които са не само много по-големи, но ще бъдат и лесно събираеми. Андрю Хауърд, шеф на отдел „Пътна безопасност” в британската Автомобилна асоциация, заяви пред Дойче Веле, че досега чувството за безнаказаност е карало мнозина чуждестранни шофьори да не спазват правилника. Защото дори и да те хванат, пак можeш да избягаш:
„Във Великобритания никога не са се плащали глоби на място. В резултат на това много хора от чужбина откриват, че могат просто да напуснат страната и по този начин да се спасят от наказание. Досега на нарушителите бяха издавани само бележки, където се казва, че лицето трябва да се яви в съда или да плати глобата в съда. Но проблемът е, че ако си замине, британските власти не могат да му направят нищо. Според новата система обаче нарушителят ще трябва да плати депозит на място. Ако после съдът го оправдае, той ще си получи парите обратно. Но ако напусне страната, депозитът изгаря”, обяснява Андрю Хауърд.
Депозитът или глобата за превишена скорост или говорене по мобилен телефон ще бъдe по 60 паунда. Много по-скъпо, 300 лири, ще ви излезе да шофирате опасно – ако карате твърде близо до колата пред вас или четете в движение пътна карта. Хванат ли ви няколко пъти в нарушение, от първи април британските полицаи вече ще имат право и да ви глобяват на място с до 900 паунда. Ако нямате пари в брой или кредитната ви карта е невалидна, колата ви ще бъде спряна отдвижение. При сериозна катастрофа, както и сега, полицията може да ви арестува.
Новата система затваря пролуки.
Андрю Хауърд от британската Автомобилна асоциация посочва, че новите по-строги мерки ще бъдат прилагани и спрямо британските шофьори: „Ако полицаят не е убеден, че англичанин му е дал достатъчно доказателства за това, че има постоянен адрес във Великобритания, той може да прибегне до абсолютно същата процедура. В случая използваме новата система, за да затворим вратичка в сегашното правосъдие, при която хванати в нарушение британски шофьори можеха да дадат фалшива адресна регистрация и също да се измъкнат от наказание”, казва Андрю Хауърд. Но системата се въвежда предимно заради чуждестранните шофьори. Шефът на „Пътна безопасност” в Автомобилната асоциация на Обединеното кралство съобщи за Дойче Веле данни и от друга стряскаща статистика:
„Всяка година по пътищата на Великобритания загиват три хиляди души. В около 50 от тези катастрофи участват шофьори от чужбина. Като се има предвид, че чуждестранните водачи са по-малко от един процент от всички шофьори на Острова, става ясно, че пропорционално те са виновни за много голям брой фатални инциденти”, заявява Андрю Хауърд. /БЛИЦ