Лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава”Абу Бакр ал Багдади може да се крие в Източен Афганистан. Това написа в профила си в Туитър експертът по сигурност и основател на пакистанския аналитичен център BrassTacks Заид Хамид.

До изводът ветеранът от войната в Афганистан е стигнал от покривалата и възглавничките, които присъстват в последното видео на терористите с негово участие. Според него ал Багдади е във „вилает Хорасан” – така джихадистите от ИД наричат клетката си в Афганистан и Пакистан.

Следва да се отбележи, че Заид Хамид е смятан за привърженик на конспиративните теории. От време на време той разпространява информация, че „Ислямска държава” тайно се подкрепя от ЦРУ, а израелските власти са помагали за извозването на бандитите от територията на разгромения „халифат”.

Разпространените на 29 април тази година кадри с Абу Бакр ал Багдади са първи от 2014 г. насам. От новото видео става ясно, че лидерът на терористите е променил външността си до неузнаваемост. Виждаме го леко надебелял и с боядисана брада. Той обсъжда с хора, чиито лица не се виждат, войната срещу „кръстоносците” и бойните действия в Багуз, за чието освобождаване американските власти обявиха в края на март тази година.

През последните няколко години периодично се появява информация, че главатарят на терористите е смъртоносно ранен или хванат в плен. Всички тези съобщения обаче не бяха потвърдени.

Превод: БЛИЦ