След парламентарните избори в Черна гора вчера коалицията на премиера Мило Джуканович спечели абсолютно мнозинство. Което доказа за пореден път, че управляващата клика успява след всеки вот да укрепи властта си, посочва Дойче веле.
Мило Джуканович е феномен. От близо две десетилетия той е нещо като политическа визитна картичка на Черна гора. Кога в ролята на премиер, кога - на президент. Как става така, че черногорците на всички досегашни избори му остават верни, въпреки че за апарата на властта му се говори, че е корумпиран?
Нищо общо с равноправието
Ваня Чалович от критично настроената спрямо режима неправителствена организация МАНС смята, че на Черна гора чисто и просто й липсва традицията за демократично сваляне на правителства от власт: "Имали сме цар, имали сме комунисти, след това улични революции. На нормалните граждани и през ум не им минава да свалят някого чрез избори. От историята и от собствения си опит те познават само концепцията на лидера, който е тук и е несваляем. На този исторически фон едва ли може да се очаква тук някой да мисли за смяна на правителството..."
Ваня Чалович е на 30 г. и е сред най-популярните правозащитници в Черна гора. От близо 10 години насам се бори заедно с организацията си МАНС за отворено общество. Защото "системата Джуканович" няма според нея нищо общо с демокрацията и равноправието. Според правозащитничката черногорците много ги бива да симулират демокрация. Малката държава на Адриатическо море след отцепването си от Сърбия настоятелно се бори за присъединяване към ЕС. Както и мнозина други правозащитници Ваня Чалович обвинява премиера и всемогъщия му клан, че възприемат Черна гора като един вид "магазин на самообслужване":
Отново без изненади
"На практика тук имаме паралелни структури на властта, изграждани през последните 20 години много бавно и внимателно. За годините на прехода, както и в други бивши комунистически страни, характерни бяха организираната престъпност, корупцията... Разликата между Черна гора и тези други страни в преход беше обаче, че тук никога не е имало смяна на правителството."
Така че властващата клика успява след всеки вот да укрепва властта си. И този път - промени няма. След близо 20 години елитите на властта са буквално вездесъщи в Черна гора. Ваня Чалович би могла сама да се впусне в политиката, да основе партия. Според демоскопските допитвания тя е дори по-популярна от премиера Джуканович. Ала тя е наясно, че чрез организацията си може да постигне повече. В тази система една опозиционна партия няма почти никакъв шанс. Което бе доказано и от поредните парламентарни избори. /БЛИЦ