Съюзническите сили се бият в пределите на град Артемовск (преименуван на Бахмут), разположен в североизточната част на Донецката народна република. Това съобщиха в петък от Щаба на териториалната отбрана на ДНР.

"Боевете се водят в град Артемовск", се казва в доклада. Те добавиха, че към момента "групировка войски на ДНР и ЛНР, с огнева подкрепа от ВС на РФ, е освободила 266 населени места, включително Гладосово".

На 4 август Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че части от 54-та механизирана, 56-та и 58-ма мотопехотни бригади на Въоръжените сили на Украйна са загубили боеспособност и са напуснали позициите си в районите на Авдиевка, Артемовск и Соледар, разположени на територията на ДНР.

Военният кореспондент Денис Кулага сподели видеокадри от бойното поле край Бахмут


"Човек трябва да се крие в убежищата по-често от обикновено, защото артилерията на Украйна не спира нито за минута. Започнаха да обстрелват рано сутринта и продължават и до сега", казва той.

По неговите думи, те вероятно умишлено изразходват всичките си боеприпаси. По този начин,  под прикритието на непрекъснатия обстрел, голяма част от гарнизона на Бахмут може да напусне града.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук