Елитни фигури от Уолстрийт вероятно ще бъдат обвинени в съда за причиняване на финансова криза. Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър възнамерява да заведе дела срещу определен кръг влиятелни финансисти, чиито спекулации и нарушения предизвикаха световната криза, съобщи Асошийетед Прес.
Министерството на правосъдието ще проведе разследване и ще застави виновните да понесат своята отговорност, е заявил Холдър пред журналисти при встъпване в длъжност.
Негативното отношение на американците към финансовите корпорации се засили, когато през 2008 година администрацията на Джорд Буш похарчи стотици милиарди за спасяване на банките. Това обаче рязко контрастираше с огромните възнаграждения и бонуси, които топ банкерите продължиха да получават.
Новият президент Барак Обама се протипостави остро на годишните бонуси на финансистите, възлизащи общо на 18 милиарда долара. Това е позор и връх на безотговорността, заяви той.
Вторият стабилизационен пакет от 700 милиарда долара, който конгресът одобри, ще бъде изразходван по-рационално, прозрачно и смислено, обещават от администрацията на Обама.
Междувременно неговият екип предложи план за извеждане на САЩ от икономическата криза на стойност 825 милиарда долара. Идеята е да се осигури дългосрочна конкурентоспособност на американската икономика, което предполага създаване на милиони работни места и обновление на инфраструктурата.
ИТ индустрията е една от тези, които очакват спасителни ходове от Обама. Макар и първоначално да се считаше, че хай-тек секторът ще остане незасегнат от кризата, много скоро подобни прогнози бяха опровергани.
Компаниите от ИТ сферата са силно засегнати. Повечето големи играчи обявиха лоши финансови резултати за четвъртото тримесечие и цялата 2008-а година, като предприеха съкращения на персонала. / TechNews.bg