Вирусолог разказа за нови неочаквани симптоми при заболелите от COVID-19

Специалистът отбелязва, че това се дължи на промяна в структурата на S-протеиновото рецепторно свързване на вируса, както и на взаимодействието му с клетките

Стомашно-чревните симптоми са зачестили сред болните от коронавирус, докато нарушенията на обонянието и вкуса са станали по-редки, заявил е вирусологът, член-кореспондент на РАН и ръководител на лабораторията по биотехнологии, микробиология и вирусология в Новосибирския държавен университет (НГУ) Сергей Нетесов.

Говорейки за новия вариант на коронавируса "делта", експертът подчертава, че мутиралият вирус се размножава в организма в големи количества и по-бързо, информират световните издания. Той е разказал и за промени в симптоматиката.

"Наблюдава се увеличаване на дела на някои симптоми и намаляване на други. Има по-малко хора с нарушено обоняние и вкус и по-често срещани са стомашно-чревните симптоми", казва Нетесов.

Вирусологът отбелязва, че това се дължи на промяна в структурата на S-протеиновото рецепторно свързване на вируса, както и на взаимодействието му с клетките.

"Очевидно е станал по-добър в свързването с тях. Такива клетки има в белите дробове, по стените на кръвоносните съдове и в червата. Много е вероятно именно това да е причинило промяната в симптомите", добавя Нетесов.