Прекалено висока скорост е причина за катастрофата, при която загина австрийският десен политик Йорг Хайдер, предаде Франс прес. На пресконференция директорът на полицията в Клагенфурт Ернст Фризенегер съобщи, че Хайдер е карал с много повече от разрешените в този участък 70 км в час.
Хайдер е починал на път за болницата днес сутринта, след като колата, която е шофирал, е излязла от пътното платно и се е преобърнала няколко пъти.
Инцидентът е станал в 1:15 часа местно време (23:15 часа по Гринуич) в покрайнините на Клагенфурт в провинция Каринтия, на която Хайдер беше губернатор.
Хайдер е шофирал сам. Малко след като е изпреварил друго превозно средство, автомобилът му "Фолксваген Фаетон" е излязъл по неизяснени засега причини от пътя и последователно се е блъснал в пътен знак, насип, бетонов фундамент на пътна ограда и пожарен кран. Според представители на полицията, Хайдер не е бил с колан. Колата се е преобърнала няколко пъти е спряла на разстояние от 36 м, съобщи полицията. Хайдер е имал контузии на главата и гръдния кош, вероятно вратът му е бил счупен, а лявата ръка е била почти откъсната, заяви Томас Коперна, директорът на болницата в Клагенфурт, където е бил откаран Хайдер. Според него, след тези наранявания Хайдер е имал "много малък шанс да оцелее". Според ББС Хайдер е трябвало да присъства на 90-тия рожден ден на майка си по-късно през деня. 
Губернаторът се е връщал от празненство по случай пускането на ново издание в град Фелден към дома си във Файстриц на около 30 км от Клагенфурт. "За нас това е краят на света", заяви Щефан Пецнер, заместник-председател и говорител на партията на Хайдер - Съюз за бъдещето на Австрия. Австрийският президент Хайнц Фишер посочи, че смъртта на Хайдер е една "човешка трагедия", а канцлерът Алфред Гузенбауер описа Хайдер като личност, която е оформяла политическия пейзаж на страната в продължение на десетилетия. 
Хайдер предизвика много противоречия с политическите си възгледи особено след като стана лидер на Партията на свободата през 1986. През 1991 година неговият мандат като губернатор на Каринтия беше прекъснат, след като той похвали политиката на трудова заетост в нацистка Германия. Той обаче беше преизбран отново през 1999 и 2003 година. През 2000 година ЕС наложи санкции на Австрия в знак на протест срещу ролята на партията му в управлението на страната. През 2005 Хайдер създаде Съюза за бъдеще на Австрия, който отбеляза най-добрия си резултат до момента в неотдавнашните избори, печелейки 11% от гласовете. Това беше обаче далеч под 27%, които Партията на свободата спечели под негово ръководство през 1999 година.   /БЛИЦ