Вместо манджа: Мръвки от микроби от вулканични изригвания, стек от принтер и...
Разработваното ново поколение продукти смесва авангардни технологии с продължителни процеси на ферментация, за да превърне вредни елементи в основни хранителни съставки
Това може да прозвучи като научна фантастика, но след няколко години на семейната трапеза вероятно ще се появят стек, създаден от принтер, и други протеинови храни, произведени от въздух, метан или микроби от вулканични изригвания, предаде Ройтерс.
След бързия успех на производителите на месни продукти на растителна основа "Бийонд мийт" и "Импосибъл фуудс", секторът на протеиновите алтернативи на месото се разраства.
Разработваното ново поколение продукти смесва авангардни технологии с продължителни процеси на ферментация, за да превърне вредни елементи в основни хранителни съставки с цел да се намали големият въглероден отпечатък на земеделието.
Според данни на ООН, земеделието, лесовъдството и други дейности на сушата са виновни за 23% от дължащите се на човешката дейност парникови емисии от 2007 г. до 2016 г.
Животновъдството е виновно за около 14,5 процента от глобалните парникови емисии, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.
Финландската компания "Солар фуудс" работи над създаването на ядивен протеинов прах, наречен "Солейн", използвайки вода, въздух и възобновяема електроенергия като способ за отделяне на производството на храни от земеделието.
Ядивният протеинов прах "Солейн" се произвежда чрез поставяне на микроби в течност и храненето им с водород и въглероден диоксид
"Избягваме изсичането на гори с цел превръщането им в земеделски земи, използването на пестициди и торове, които увеличават парниковите емисии - заяви изпълнителният директор на компанията Паси Вайника.
"Солейн" се произвежда чрез поставяне на микроби в течност и храненето им с мехурчета водород и въглероден диоксид.
Става въпрос за процес, сходен с производството на бира или вино, но без зърнени култури и грозде."
След като се сгъсти, течността се изпарява и остава фин прах с около 65-процентно съдържание на протеини и с мирис на пшенично брашно.
"Има голямо безпокойство във връзка с климата - отбеляза Вайника. - Хората търсят решения и са радостни, когато виждат компании като нашата, а това е окуражаващо."