Ставането преди изгрев слънце може да се отрази неблагоприятно върху здравето. За това предупреждават австралийски специалисти, цитирани от британския "Дейли експрес".
Учени от университета на Мелбърн са изследвали връзката между времето на събуждане и редица здравословни проблеми. Изследователите са установили, че хората, които стават преди изгрев слънце, страдат от "социален синдром на смяна на часовите пояси". С термина специалистите обозначават разликата между принудителното и естественото събуждане.

Когато слънцето изгрява, нивата на мелатонина - хормон, подпомагащ естественото заспиване, спадат. Същевременно се покачват нивата на хормона кортизол, който дава енергия на индивида.

Когато обаче събуждането е принудително, а не естествено, се отчитат смущения във функциите на двата хормона. Дисбалансът между мелатонина и кортизола е свързан с повишен риск от инсулт, сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия, отчитат учените.

За ограничаване на опасностите, обусловени от въпросния хормонален дисбаланс, експертите препоръчват използването на аларма, имитираща изгрев, ограничаване на кофеина по-късно през деня и солидна закуска.

Източник: БТА