Москва обяви, че разглежда като заплаха увеличението на американското присъствие в Европа близо до границите на Русия. Това стана ясно от думите на Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин. Полското военно министерство обяви, че близо 1000 американски военни и оборудване на американската танкова бригада са пристигнали на територията на страната.
 
"Всяка страна, която увеличава чуждо военно присъствие в своите граници може да се възприема и ще се приема негативно. Именно по такъв начин го възприемаме и ние", каза Песков в отговор на въпрос как Кремъл оценява американските танкове и бронетехника в Полша. "Ние гледаме на това като на заплаха за нас", подчерта той.
 
"Това са действия, които заплашват нашите интереси, нашата безопасност, още повече, че става въпрос за това, че трета страна увеличава своето военно присъствие до границите ни в Европа. Това даже не е европейска държава. Независимо дали са хиляда или десет хиляди (военни, бел.ред.), става въпрос за увеличаване на военно присъствие. Тук няма какво да се добави", категоричен е Песков.
 
Припомняме, че американските военни са в Полша в рамките на операция "Атлантическа решимост", като се очаква да останат в страната 9 месеца. Планирана е и ротация, но така, че да няма пауза в операцията. Военните ще участват в учения заедно с европейските си съюзници. В състава на бригадната бойна група влизат около 3500 военни, 87 танка, 18 самоходни гаубици Paladin, над 400 автомобилей Humwee, както и 144 БМП Bradley, посочва РИА Новости.