Въоръжената съпротива на сепаратистката групировка “Тигри за освобождение на Тамил Илам” е напълно потушена, заяви президентът на Шри Ланка Махинда Раджапакса в разговор с индийския външен министър Пранаб Мукерджи. Президентът потвърди, че е убит нейният водач Велупилаи Прабхакаран. Държавният глава декларира, че в Шри Ланка е сложен край на тероризма.
Съгласно информацията от индийското външно министерство от страна на Делхи е заявена готовност да продължи да оказва помощ на народа и правителството на съседната държава “за преодоляване на последиците от трагичния конфликт, за по-скорошното връщане към нормалния живот на онези, които бяха принудени да напуснат домовете си”.
От своя страна тамилските сепаратисти опровергаха съобщението на правителството на Шри Ланка за смъртта на Велупилаи Прабхакаран. В публикувано в интернет изявление на международния отдел на сепаратистите се казва, че “несменният лидер на “Тигри за освобождение на Тамил Илам” е жив и е на безопасно място”.

Източници от индийското централно бюро за разследване заявиха пред националната информационна агенция ПТИ, че към властите в Шри Ланка ще бъде отправено искане за идентифициране на личността на Велупилаи Прабхакаран. 54-годишният водач на “Тигри за освобождение на Тамил Илам” беше убит, според армията на Шри Ланка, при опит да пробие с автомобил обръча около крайбрежната територия, станала негово последно убежище в Шри Ланка, пише ИТАР-ТАСС. /БЛИЦ