Сирийска ракета "земя-въздух" се взриви в Южен Израел, близо до ядрения реактор "Димона".

Инцидентът доведе до покачване на напрежението между Ерусалим и Дамаск, предаде bTV


Ракетата е била изстреляна срещу израелски самолет, подминала е целта си и е паднала на около 30 км от реактора.

В отговор бяха атакувани няколко ракетни батареи в Сирия, включително тази, която е изстреляла ракетата.

Ракетният обстрел идва след седмици на обтегнати отношения между Израел и Иран, който е близък съюзник на Сирия.
 

Сирийската държавна осведомителна агенция съобщи, че сирийската противовъздушна отбрана е прихвана израелско нападение, чиято цел са били зони в предградията на Дамаск. Според информацията са пострадали четирима сирийски военни.

"Противовъздушната отбрана прехвана ракетите и свали по-голямата част от тях", посочи сирийската агенция, цитирана от Ройтерс.

Израелското Армейско радио съобщи, че сирийска ракета е била изстреляна по израелски самолет при по-ранен удар, подминала е целта си и е достигнала района на Димона.

Репортер на Ройтерс на около 90 км северно от Димона чул звук от експлозия минути преди армията да съобщи в Туитър, че в региона са се задействали сирени.

Заблудената сирийска ракета е била SA-5, една от няколко, изстреляни по самолетите на израелските военновъздушни сили, съобщи говорител на израелската армия. "Тя не е ударила реактора", добави той.

Израелските медии от седмици съобщават, че противовъздушната отбрана около реактора Димона и пристанището на Червено море Ейлат се подсилва в очакване на възможна атака с ракета с голям обсег или с дрон от страна на подкрепяни от Иран сили - може би чак от Йемен.

Напрежението между Израел и Иран е високо заради ядрената програма на Техеран и рязко увеличение напоследък на саботьорски нападения, за някои от които двете държави се обвиниха взаимно.

Израелската армия започна разследване за установяване защо системите за противовъздушна отбрана не са прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Сирия, която е паднала в Южен Израел тази сутрин, пише "Таймс ъв Израел".

Сирийската ракета е експлодирала във въздуха, части от ракетата са паднали в населения с евреи район Ашалим, на 40 километра от ядрения реактор в Димона. Няма пострадали и големи щети.

Малко след 01:30 часа израелски изтребители бомбардираха цели на сирийската страна на Голан. В отговор сирийската противовъздушна отбрана изстреля ракети, предимно SA-5, по атакуващите израелски самолети.

Израелски радар е засякъл, че най-малко една ракета SA-5, известна като S-200, е била с траектория да падне в пустинята Негев, което предизвикало задействане на сирени в района и от израелската армия са изстреляли ракета за прехващане на сирийската ракета.

Според израелската армия прихващачът не е успял да свали сирийската ракета, която е с 200-килограмова бойна глава. Армията обяви, че е започнала проверка.

Части от ракетата са открити в Ашалим, включително и в плувен басейн.

Израелската армия отказа да съобщи коя система за противовъздушна отбрана е използвана.

В отговор на изстреляната от Сирия ракета израелската армия проведе нови бомбардировки, но този път бяха насочени към системата за противовъздушна отбрана на арабската държава, включително батареята, която изстреля ракетата SA-5 към Южен Израел.

Сирийската държавна медия съобщи за четирима пострадали войници. Разпространява се информация за един загинал войник.