Либийската национална армия (ЛНА) под командването на маршал Халиф Хафтар влезе в Триполи и зае няколко района на либийската столица. Силите на ЛНА планират да вземат цялата столица в близките 48 часа, съобщават световните медии.

„В момента улиците на града са пусти и изглежда, че почти всички жители са предпочели да го напуснат. Вече няколко района са заети от бойците на ЛНА, например Джанзур и Ал-Свани, което е в югозападната част на Триполи“, разкрива военен източник.

В същото време, Правителството на националното съгласие (ПНС), което е подкрепяно от Запада и в момента контролира столицата, заяви, че лоялните му въоръжени сили отново са отбили стратегически контролно-пропускателен пункт, завзет от войските на Хафтар. Тази информация идва от „Анадолската агенция“, която се позовава на свой източник от сферата на сигурността на ПНС.

„Правителствените сили са взели с бой поста за сигурност номер 27 (западно от столицата), където са успели да пленят 20 военнослужещи от ЛНА“, съобщи пред „Анадолу“ източник от правителствената охрана. Малко след това същата агенция потвърди информацията, като се позова на високопоставен представител на щаба на ЛНА.

В същото време либийски активисти публикуваха в интернет снимки, на които се виждат пленените войници на Хафтар. В четвъртък маршалът, който е свързан с алтернативното правителство, базирано в град Ал Байда, разположен в Източна Либия, официално заяви, че започва настъпателна операция срещу Триполи, за да „освободи столицата от терористите“.
 

Маршал Халиф Хафтар

„Днес ние продължаваме борбата, отговаряйки на призивите на жителите на Триполи да ги освободим“, заяви Хафтар чрез съобщение, качено на страницата на пресофиса му във „Фейсбук“, където се добавя още, че той е наредил Триполи да бъде взет с щурм. Малко след това, лидерът на правителството в Триполи Фаез Сарадж даде заповед на правителствените сили за сигурност „да се готвят да реагират на всякакви заплахи, целящи дестабилизацията на региона“.

Командващият Либийската национална армия(ЛНА) фелдмаршал Халиф Хафтар е уведомил генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че няма да води диалог с терористи и ще освободи от тях столицата на страната, предава ТАСС. „Операция Триполи продължава до пълното изкореняване на тероризма“, е казал Хафтар от позицията на главнокомандващ ЛНА на завършилата среща с генералния секретар на ООН, състояла се на изток от Бенгази, в района на Ар Раджма, съобщава телевизионният канал Al Hadath. На нея фелдмаршалът също е бил категоричен, че „няма да има никакъв диалог“ с бунтовници от терористичните организации „Ал кайда“, „Ислямска държава“ и ислямистката асоциация „Братя мюсюлмани“. На свой ред Гутериш е поискал от Хафтар да спазва общоприетите правила за водене на военни действия, както и международните закони.

Генералният секретар написа на своята страница в „Туитър“, че напуска Либия „с камък на сърцето и чувство на безпокойство“.