Подразделенията на Либийската национална армия (ЛНА) под командването на маршал Халиф Хафтар в петък са влезли на територията на международното летище на Триполи, съобщава телевизионният канал Al Arabiya.

По-рано арабските медии съобщаваха, че в района на летището се водят ожесточени боеве между ЛНА и формированията, подкрепящи заседаващото в столицата Правителство на националното съгласие (ПНС) на Фаез Сарадж, като в тях се използват различни видове въоръжение. Преди това армията на Хафтар завзе с бой населеното място Суг ел Хамис, намиращо се на 45 км южно от главния град в страната.

Летището е разположено в района на Касър Бен-Гашир, приблизително на 25 км южно от столицата. То не работи вече от 5 години, след като пострада сериозно по време на сблъсъци, избухнали през юли 2014 година. Тогава битката беше между контролиращата летището „Зинтанска бригада“, лоялна на Хафтар и проислямисткия алианс „Зората на Либия“, подкрепяща загубилия легитимност Всеобщ национален конгрес (бившият временен парламент) и завзела в резултат, както самото летище, така и столицата в края на лятото.

В боевете практически бе унищожена изцяло инфраструктурата на този транспортен възел – 90% от самолетите са повредени или изгорени, разрушена е контролно-диспечерската кула, а на пистата й е нужен капитален ремонт. Оттогава за връзка с външния свят се използва летището Митига под Триполи.

Подразделения на либийската национална армия (ЛНА) под командването на фелдмаршал Халиф Хафтар започват битката за Триполи в събота. Това съобщи говорителят на въоръжените сили, бригаден генерал Ахмед Ал-Мисмари, на пресконференция, предават световните медии.

„Утре битката ще бъде в покрайнините на Триполи“, заяви той. По думите на бригадния генерал, в момента армията се намира на 20 км южно от столицата „в райони, които вече се смятат за част от Триполи“. Той потвърди, че международното летище на столицата и прилежащата към него зона са под пълен контрол на ЛНА.

Освен това войските контролират Ал-Азизия, стратегически важен плацдарм за южните покрайнини на Триполи. „Започнахме военна операция в Триполи, за да защитим хората и най-важните ценности на нацията, и няма да спрем, докато мисията не приключи“, добави той. Генералът посочи на пресконференция, че приоритет по време на операцията е защитата на цивилното население.

Подразделенията на Либийската национална армия (ЛНА) под командването на маршал Халиф Хафтар настъпват към територията на международното летище на Триполи: 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!