Депутатите в парламента на Войводина приеха късно снощи устава на Войводина. “За” гласуваха 89 депутати от управляващата коалиция, “против” гласуваха 21 депутати, въздържали се нямаше, предаде РТС.
Сега уставът ще бъде внесен в Скупщината на Сърбия за потвърждаване. Боян Пайтич, който е начело на изпълнителната власт – Изпълнителния съвет на Войводина, каза, че уставът осигурява по-нататъшното развитие на Войводина, нови работни места, възможности за инвестиции, по-нататъшна децентрализация, както и координирана работа с областните и републиканските институции. От своя страна председателят на парламентарната група на Сръбската радикална партия Милорад Мирчич заяви, че “това е моментът, в който се приема един акт, който има всичките характеристики на бъдеща федерализация на Сърбия”.
Областния съвет на Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница организира вчера в Нови Сад протестна акция “Стоп на сепаратизма”. Активисти на партията раздаваха на минувачите листовки, в които се казва: “Войводина не е държава в държавата, а автономна област в единната и неделима държава Сърбия”. /БЛИЦ