Опитът на Републиканската партия да оспорва регистрирането на около 200 000 нови гласоподаватели в Охайо бе блокиран от решение на Върховния съд на САЩ, с което се отменя решението щатските избирателни власти да маркират имената на гласоподавателите които не са включени в базата данни на правителството.
Щатът Охайо е сцена на сериозно противопоставяне преди президентските избори на 4 октомври в САЩ, след като през 2004 г. Джордж Буш спечели изборите с преднина от около 119 000 гласа. Републиканците се аргументират, че държавният секретар на щата Охайо Дженифър Брънър е нарушил закона за провеждане на федерални избори и „активно работи за прикриване на мошеническите действия”, като не е уведомил местните избирателни секции за откритото несъответствие между новите регистрации за гласуване и държавните данни.
В отговор Брънър заяви, че „политически мотивираното дело” заплашва да принуди имащите право на глас да гласуват с бюлетините, които се преброяват 10 дни след изборите и е пример за горещия правен спор дали те трябва да бъдат зачетени. През тази година в Охайо за гласуване са се регистрирали нови 600 000 гласоподаватели, повечето от които се смята, че ще дадат своя глас за кандидата на демократите Барак Обама. /АФП