Според резултатите от Фонд "Обществено мнение", две трети от руснаците (65%) смятат своята страна за развита и напреднала. Богата я намират 58%, а свободна - 70. 25 на сто от руснаците считат, че страната е бедна, несвободна - 22.
Позитивното отношение на гражданите към страната им за година значително е намаляло, пише Блокнот. Година по-рано 74% са заявявали, че Русия е развита, тоест с 9 процента повече. В богатството й са вярвали 65 процента, а в свободата - 77.

Втората част от въпросника се отнася за отношението към Русия в чужбина. Огромното мнозинство от 86 процента смята, че към Русия по света се отнасят със страх, а три четвърти намират това за добре, само 12% го намират за лошо. Около половината - 51% са уверени, че по света се отнасят към Русия необективно. На въпроса уважават ли Русия в другите страни, 73 на сто са отговорили положително. 67 процента виждат ръст в руското влияние по света. Най-популярното обяснение за този ръст руснаците виждат в увеличението на армията и флота, развитието на въоръжаването.

Като цяло повечето - 48% смятат, че към Русия по света се отнасят зле. С тях не са съгласни 42% от анкетираните. Прави впечатление, че миналата година съотношението е било обратно - 46 са мислели, че към страната им има добро отношение, а 40% - лошо.

Анкетата е била проведена в 104 населени места в страната, били анкетирани 1 500 души.

Превод: БЛИЦ