Броят на чуждестранните работници във Великобритания се е удвоил от идването на лейбъристите на власт. Чужденци окупират повече работни места от когато и да било, сочат данни, цитирани от Дейли мейл и Дейли телеграф, съобщава Дойче веле.
В момента чуждестранните работници заемат 3,8 милиона работни места или 13 процента от общия брой за страната. През 1997 година, когато лейбъристите дойдоха на власт, родените извън Великобритания работници са заемали само 2 милиона места, тоест, те са представлявали 7,5 процента от работната сила.
Тази статистика е особено неприятна за премиера Гордън Браун, който отново бе подложен на яростни нападки да изпълни обещанието си от 2007 година британските работни места да бъдат за британските работници, коментира "Дейли телеграф".
Още по-тревожно е, че две трети от чуждестранните работници са от страни извън ЕС, т.е. те се нуждаят от разрешителни за работа, допълва "Дейли мейл". "Много имигранти остават в страната само за кратко време. Винаги сме казвали, че имиграционната ни политика е насочена така, че да бъде от полза за Великобритания. Вече въведохме ограничения за работниците от Румъния и България", пояснява говорител на правителството.
Ограниченията за българи и румънци остават
Подобно на Австралия Великобритания въведе точкова система за контрол на имиграцията и наложи ограничения за работниците от България и Румъния. В същото време разпространените данни показват, че 286 000 британски работници са напуснали Великобритания, за да работят в Европа. /БЛИЦ