30-годишната Амина бавно идва на себе си след миналогодишния развод. След като живяла 10 години със съпруга си и му родила три деца, той й заявил, че иска да си вземе и втора жена.
Тя се възмутила. Съпругът бил учуден: “Та ти си мюсюлманка!” “Той ужасно ме подтискаше”, разказва Амина. “Това просто ни разрушава. Изведнъж се оказва, че вие не сте достатъчно хубави, не ставате за нищо и като жена, и като личност”, казва тя. Амина не знае и не иска да знае дали бившият й съпруг се е оженил отново.
Полигамията във Великобритания е незаконна, но религиозните бракове не са легитимни в правен смисъл. Така един мъж може да сключи брак с една жена и след това да се ожени за друга с религиозна церемония, която за него има по-голяма сила и значение.
В резултат достоверни данни за броя полигамни бракове във Великобритания няма, посочва Би Би Си. Злаха Ахмед, ръководител на проект в центъра за подкрепа на жените “Апна Хак” в Ротърхем обаче твърди, че броят им нараства. Особено обичат многото религиозни бракове младите мъже-мюсюлмани, родени във Великобритания. Съпругите им често не се решават да разкриват семейните си тайни и страдат жестоко от това.
Известният ислямски богослов мюфтията Баркатула казва, че шериатския съвет на Обединеното кралство годишно разглежда средно по 20 конфликтни ситуации, възникнали на почвата на многоженството. Той казва, че многоженството често води до нарушаване каноните на исляма. Мъжете не спазват правилата за равно и справедливо общуване с жените си, не се грижат за децата, подправят документи и лъжат.
Някои жени обаче не смятат, че многоженството е толкова лошо. 47-годишната Доха е била разведена с четири деца, когато сегашният й съпруг й предложил да я направи своя втора жена. Оттогава те живеят благополучно 15 години. Доха познава първата съпруга на мъжа си, но двете живеят на различни места и пътищата им рядко се пресичат. По думите й те се отнасят помежду си като сестри, които не поддържат особено близки отношения. Баронеса Сайеда Варси, министър по междуобщностната интеграция в кабинета на консерваторите в сянка, обаче казва, че многоженството е аномалия. “Не бива да се правим, че този проблем не съществува. Като начало законодателите трябва да заемат ясна позиция – в тази страна един мъж може да има само една жена”, казва баронесата. /БЛИЦ