Тези дни прокуратура се радва на небивал интерес от страна на българските политици, които се сплашват взаимно със съд. Така Брюксел май ще почака с исканията си спрямо българското правораздаване, коментира Маринела Липчева от радио Дойче веле.
Само да смее някой да каже, че българското правосъдие не било ценено и уважавано! Каквото и да говорят в Брюксел за неефктивните и корумпирани съдебни органи в България – не им вярвайте! Те там и понятие си нямат, какво значи респект пред българското правораздаване, какво значи, да му вярваш и .... да плашиш с него!
Е, в случая не става дума за обикновените българи, а за онези, които са избрани от тях да редят делата на държавата. И все пак: какво щастие, че в България се намериха няколко души, които вярват в справедливостта в местните съдебни зали! Защото кратката политическа хроника от последните няколко дни се чете като
извадка от деловодството на прокуратурата
Бойко Борисов, неформалният лидер на ГЕРБ прати формалния си председател Цветан Цветанов да внесе в Главна прокуратура документи, уличаващи БСП в това, че е финансирана от хора, злоупотребили с пари от европейските фондове.
И демократите на Костов ще поискат разследване на БСП за същото. Не стана ясно, дали ще действат самостоятелно или в съюз с ГЕРБ.
Премиерът Станишев, лидер на БСП, пък заяви, че ще даде на прокуратурата подписката на опозицията с искане за оставка на правителството, за да се видело, как се мами обществото.
Ахмед Доган, коалиционният партньор на БСП, но явно не и на премиера Станишев, заплаши, че ще поиска разследване заради уволнения от Станишев заместник-председател на ДАНС Иван Драшков. Заплашена е държавната сигурност, изтреля любимия си арумент лидерът на ДПС.
Впрочем при сегашното състояние на ДАНС едва ли може да се очаква, че тя ще работи ефективно по всички подадени до нея сигнали за злоупотреби. Защото, както стана ясно тези дни, Държавната агенция за национална сигурност е прекалено ангажирана със злоупотребите, извършени от самата нея.
Така че и тя се обърна с дълбока вяра и упование към... военно-апелативната прокуратура! Това е то!
Дори и националната сигурност падна върху крехките рамене на прокурорите!
Че как тогава те да имат време и сили да разкриват убийства, мафиотски структури и финансови злоупотреби, за което настоява Брюксел?! Как да се изготви някакъв си списък с прегрешилите български фирми, за да стоят те надалеч от европейските пари, когато държавата се тресе от тежки политически скандали, които трябва да разрешават все ефективните й и съвестни съдебни органи? В Брюксел могат и да почакат.... И българите могат да почакат, докато си получат спрените милиони евро.... Те са така да се каже билетът им за цирка, който се разиграва пред очите им.
"Здравейте, циркаджии!", приветствал премиерът Станишев опозиционерите, връчили му подписката срещу него. Те пък взеха, че му се обидиха. И защо? Той да е казал, че е извън манежа?
Иначе в съдебната зала, към която единствено българските политици гледат с надежда, нещата може би ще приключат като в онзи стар виц, в който съдията казал самодоволно: “Всичко ми е ясно. А сега да влезе убитият!”
/БЛИЦ