Силите за специални операции на украинските въоръжени сили съобщиха, че по време на удар по щаба на Черноморския флот в Севастопол са убити неговият командир Виктор Соколов и още 33 офицери. Други 105 руски военни са били ранени.

Това е второто нападение над щаба в рамките на три дни. Севастопол се намира на югозападното крайбрежие на Крим. През 2014 г. полуостровът беше окупиран от Русия и незаконно анексиран.

По информация на украинските военни сградата на централата не може да бъде възстановена. Русия не е потвърдила тази информация към момента на публикуването ѝ.

В съобщението не се посочва името на загиналия командир. През август 2022 г. адмирал Виктор Соколов е назначен за временно изпълняващ длъжността командир на флота, отбелязва рускоезичната телевизия на Радио Свобода "Настоящее время".

В петък украинските въоръжени сили атакуваха щаба на руския Черноморски флот в Севастопол.

Украйна твърди, че нападението е извършено по време на среща на ръководството на Черноморския флот в сградата.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в резултат на това е загинал един руски военнослужещ, но по-късно добави, че всъщност той се смята за изчезнал.

От август 2022 г. звуци от експлозии се чуват почти всеки ден в Крим. Руските власти обясняват това със "стрелба по украински дронове", "операции на противовъздушната отбрана" или "руски военни учения".

През октомври 2022 г. избухна експлозия на Керченския мост. Друга експлозия избухна на моста и през юли 2023 г.

Преди дни Украйна унищожи руска система за противовъздушна отбрана (ПВО) в окупирания от Русия Крим.

По рано два руски военни кораба бяха сериозно повредени при мащабен украински военен удар по база за ремонт на кораби в Севастопол - основната база на Черноморския флот на Русия на Крим.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук