Доставките на западно оръжие покриват само 10-15% от нуждите на въоръжените сили на Украйна. По време на активни битки Украйна губи 30-50% от военното оборудване. 

Това заявиха в интервю за National Defence заместник-министърът на отбраната на Украйна по снабдяването Денис Шарапов и командирът по логистиката на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Владимир Карпенко.

Шарапов каза, че според него, за да се задоволят нуждите на въоръжените сили на Украйна, е необходимо да се включи военно-индустриалният комплекс на целия свят.

„Получихме голям брой оръжейни системи, но, за съжаление, с толкова масово изразходван ресурс те покриват само 10-15% от нуждите ни. Имаме нужда от артилерия, имаме нужда от артилерийски боеприпаси, бойни машини на пехотата, бойни машини, танкове. Наистина имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана и залпов огън от ракетна система“, каза той.

Украйна също има нужда от високоточни оръжейни системи, тъй като според Шарапов именно тези системи ще дадат предимство на въоръжените сили пред противника.

„Помислете за това: една бригада заема около 40 км от отбранителната линия. Това означава, че за покриване на активен военен конфликт са необходими 40 бригади. Всяка бригада е 100 бойни машини на пехотата, 30 танка, 54 артилерийски системи – само за една бригада, и имаме 40 от тях“, каза той.

Командирът на логистиката говори за загубите на въоръжените сили на Украйна във военна техника.

"Засега няма да говоря за противотанкови управляеми ракети или противотанкови управляеми оръжия. Говоря само за тежки въоръжения. Днес имаме около 30-40%, а понякога и до 50% от загубите на оборудване в резултат на активни битки. Така загубихме около 50%.... Около 1300 бойни машини от пехотата, 400 танка, 700 артилерийски системи бяха загубени“, каза Карпенко.

Според него в момента нуждата от артилерийски системи е 700 автомобила, които са били унищожени, докато Украйна е получила само 100 превозни средства от Запада. Освен това има медицински нужди, военновъздушните сили, специалните части и други родове войски, които участват във войната.


Превод: БЛИЦ