Следва ребългаризация, драги Йоване. Това е истината и вярвай ми, не е толкова ужасна. С този “ужас” са живели дядовците ти до 1944 г., а пиринци живеят и досега.
Това гласи едно от мненията във форума на вестник “Време”, което е публикувано след мнението на “Йован”: “Гърция е повече от сигурно, че ще се запъне. Значи също така е сигурно, че и нас някой ни подготвя за изчезване. Значи ли това, че някой вече прогнозира, че изгубихме битката, писмата, дето се пишеха до този и онзи, всъщност бяха фарс, за който предварително се знаеше, че няма да мине по света, имотите на егейците бяха резервен куршум, който също се изстреля, без някой по света да трепне. И сега? Какво следва? Следва истината, драги мои “политици”. Ама тя е много тежка и ужасна за нас и изобщо не искаме да я погледнем в очите”.
Цитираните мнения са по повод материал за речта на премиера Никола Груевски на тържествата за Илинден в Македония. “Като подготовка на обществеността, че решение на спора за името с Гърция в скоро време няма да бъде намерено и реч с много политически послания – така познавачите на политическите събития в Македония оценяват речта на премиера Никола Груевски на тържествата за Илинден”, пише вестник “Време”. Груевски изтъкна, че правителството ще работи денонощно за това Македония да стане пълноправен член на ЕС и на НАТО, но и ще продължи да интернационализира македонския въпрос пред всички институции с цел реализиране правата на македонското малцинство в Гърция, пише вестникът. Според политическия анализатор Ким Мехмети властта в Македония не желае скорошно разрешаване на въпроса за името. Мехмети смята, че кабинетът е заинтересован Македония в скоро време да не влезе в НАТО и ЕС, защото му е нужно още време за преразпределение на влиянието. Според лидера на Новата социалдемократическа партия Тито Петковски с тази си реч Груевски подготвя народа за това, че в скоро време не е възможно решаване на спора за името. “Още по време на изборите Груевски заяви, че няма да приеме изнудване от страна на Гърция. Очевидно е, че той няма стратегия по този въпрос. Той подготвя държавата за радикални стъпки, с които ще останем без членство в НАТО и ЕС”, каза Петковски. /БЛИЦ