Мерките за преодоляване на кризата не дават конкретни резултати. Американската централна банка продължава да залива финансовите пазари със свежи пари. Европейците също се опитват да противодействат чрез собствени мерки.
Преодоляването на кризата обаче изисква сътрудничество и международна солидарност, се казва в коментар на Дойче веле.
Всяка страна е длъжна да даде своя принос за преодоляването на глобалната икономическа и финансова криза, но място за солови акции няма. Националните мерки трябва да бъдат внесени в контекста на международните усилия за преодоляване на кризата. Връщането към остарели образци на поведение като протекционизъм може да изостри кризата допълнително.
Когато алчността подменя здравия разум...
Този извод се налага от анализа на Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Федералният канцлер Ангела Меркел не напразно призова към "сътрудничество на мястото на изолацията". Разбира се, подобен апел е по-лесен за произнасяне, отколкото за реализиране.
В сегашната ситуация като начало е нужно да се спре низходящата тенденция в развитието на икономиките. В същото време би било препоръчително още отсега да се помисли за механизми за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще, а това означава да се подчини целият финансов сектор на по-силен контрол и регулация, за да не се повтарят фаталните грешки, на които ставаме свидетели в момента.
Защото, когато алчността подменя здравия разум и когато към всичко това се добави и немалка порция престъпна енергия, пожарът на кризата се разпространява шеметно. Важно е и това, че ЕС държи в запас 50 милиарда евро, с които да предотврати евентуални финансови затруднения в страните-членки.
След кризата ще сме още по-бедни от преди
Тези пари могат да се окажат изключително важна подкрепа за онези южни и югоизточноевропейски държави от общността, които още не са част от еврозоната, които обаче са натрупали огромни задължения в чужда валута и поради обезценяването на собствените им пари сега са изправени пред трудността да изплащат все по-увеличаващите се лихви.
В този случай съветите за предпазливо поведение няма да помогнат, защото е нужна практическа солидарност и подкрепа, а финансово силните страни, например Германия, са готови за подобно нещо. Сегашната криза със сигурност още не е достигнала своята кулминационна точка. В подобна ситуация помагат само огромни количества пари, които да осуетят ефекта на доминото сред фалиращите банки. Ясно е обаче и друго: след кризата държавите ще трябва да се върнат към санирането на бюджетите, а това означава, че след кризата ще сме още по-бедни от преди. /БЛИЦ