Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ въвежда "стандарти за поведение" за своите членове. Това става ясно от писмо, което членовете на организацията са получили. Става дума за същата Академия, която ежегодно дава най-престижните награди в холивудската кино-индустрия - "Оскар".
В писмото изпълнителният директор на Академията Доун Хъдсън утвърждава т.нар. "стандарти на поведение", одобрени от Борда на управителите - ръководния орган на организацията.

Стандартите са подготвени от екип, събран специално за целта, съобщава Variety. Той е ръководен от члена на борда Дейвид Рубин. В писмото се посочва, че хората в екипа са отделили "множество часове за проучване и дискусии, за да подготвят този документ и да обсъдят следващите стъпки".

"В продължение на няколко седмици екипът се консултираше с професори по етика, бизнес, философия и право от Джорджтаун, Харвард, Нотр Дам и Станфърд, както и с експерти по човешки ресурси и сексуално насилие", пише в писмото.

Групата се е срещнала с колегите си от телевизионната и британска академии. Разгледани са правилата за поведение и на други организации, между които AFI (Американският филмов институт), Film Independent и UCLA (Калифорнийският университет).

"Остава още много работа", пише в писмото на Хъдсън.

"Екипът ще финализира процедурите, които ще се прилагат при обвинения в непрофесионално поведение, за да е сигурно, че ще можем да реагираме бързо и справедливо. (....) Тези процедури ще Ви бъдат изпратени следващата година", посочва се още в текста.

Въвеждането на стандарти за поведение, както и създаването на процедури за реакция при обвинения от различен тип срещу членове на организацията, идват след поредица от скандали и обвинения за сексуален тормоз и насилие в Холивуд.

Ето го и целият текст на Стандартите за поведение на Академията:

"Членството в Академията е привилегия, която се предлага на малцина избрани от глобалната общност на кинотворците. В допълнение към постигането на съвършенство в областта на филмовите изкуства и науки, членовете също така трябва да се държат етично като отстояват ценностите на Академията що се отнася до уважение към човешкото достойнство, включване и създаването на среда на подкрепа, която да насърчава креативността.

Академията моли членове си да приемат своята отговорност в утвърждаването на тези принципи и да предприемат необходимите действия, когато същите тези принципи са нарушени.

В Академията няма място за хора, които се възползват от позицията, силата или влиянието си по начин, който влиза в противоречие с приетите стандарти за благоприличие.

Академията категорично се противопоставя на всякаква форма на насилие, тормоз или дискриминация на база пол, сексуална ориентация, раса, етнос, недъг, възраст, религия или националност.

Бордът на управителите вярва, че тези стандарти са основна част от мисията на Академията и отразяват нашите ценности.

Ако Бордът на управителите открие, че който и да е член е нарушил тези стандарти или е застрашил почтеността на Академията с действията си, Бордът може да предприеме всякакви дисциплинирани действия, позволени от правилата на Академията. В това число - отстраняване или изключване."
Източник: webcafe.bg