Мащабното ембарго на Путин на повечето вносни продукти, станали отговор на западните санкции, рязко измени вида на изисканата кухня, в която до неотдавна преобладаваха вносните деликатеси, пише Wall Street Journal.
Както отбелязва изданието, в предишните условия никой дори не говореше за местната руска кухня, защото се залагаше на &bdquo;задморските&rdquo; компоненти и названия. В новите условия обаче на кулинарите им се наложи кардинално да преразгледат своите навици. В менюто постепенно влязоха ястия, чиито всички съставляващи са произведени на руска земя, пише авторът на публикацията.<br /> <br /> Движението за популяризиране на руските продукти което сега се заражда, получава сериозна подкрепа. &bdquo;Ние произвеждаме всичко, което има в Европа. Понякога може продуктите да не са с чак толкова високо качество, но ние започнахме да следим качеството от две години. В Европа фермерите се занимават с производство на своята продукция от стотици години. Дайте ни време и ще ги достигнем&rdquo; &ndash; е убедена официалната представителка на мрежата от фермерски кооперативи &bdquo;ЛавкаЛавка&rdquo; Мария Златополска.<br /> <br /> Мнозинството московски шеф-готвачи съумяха да намерят заместители даже на най-престижните и търсени вносни продукти. Освен това, въвеждането на ембаргото измени кулинарните обичаи, послужи като тласък за популяризиране на обикновената руска кухня и вдъхнови много ресторантьори към гастрономически импровизации на тема старинни руски ястия, обобщава изданието.<br /> <br /> <strong>Превод и редакция: БЛИЦ</strong><br /> &nbsp;