Wall Street Journal: Какво ядат руснаците при продуктовото ембарго на Путин?

Чужденците са изумени от преобразената руска кухня

Мащабното ембарго на Путин на повечето вносни продукти, станали отговор на западните санкции, рязко измени вида на изисканата кухня, в която до неотдавна преобладаваха вносните деликатеси, пише Wall Street Journal.

Както отбелязва изданието, в предишните условия никой дори не говореше за местната руска кухня, защото се залагаше на &bdquo;задморските&rdquo; компоненти и названия. В новите условия обаче на кулинарите им се наложи кардинално да преразгледат своите навици. В менюто постепенно влязоха ястия, чиито всички съставляващи са произведени на руска земя, пише авторът на публикацията.<br /> <br /> Движението за популяризиране на руските продукти което сега се заражда, получава сериозна подкрепа. &bdquo;Ние произвеждаме всичко, което има в Европа. Понякога може продуктите да не са с чак толкова високо качество, но ние започнахме да следим качеството от две години. В Европа фермерите се занимават с производство на своята продукция от стотици години. Дайте ни време и ще ги достигнем&rdquo; &ndash; е убедена официалната представителка на мрежата от фермерски кооперативи &bdquo;ЛавкаЛавка&rdquo; Мария Златополска.<br /> <br /> Мнозинството московски шеф-готвачи съумяха да намерят заместители даже на най-престижните и търсени вносни продукти. Освен това, въвеждането на ембаргото измени кулинарните обичаи, послужи като тласък за популяризиране на обикновената руска кухня и вдъхнови много ресторантьори към гастрономически импровизации на тема старинни руски ястия, обобщава изданието.<br /> <br /> <strong>Превод и редакция: БЛИЦ</strong><br /> &nbsp;

  • Категории: Свят
  • Тагове: