Отделът за национална сигурност към Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу седем служители на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация. Голямо жури в Западна окръг Пенсилвания уличи руснаците за компютърна хакерство, измами, утежнена кражба на самоличност и пране на пари, поясняват в редакцията на американското издание Washington Examiner в статия, посветена на поредния случай на мащабна кибератака, за която Западът обвини Москва.

Съгласно разпространената информация, руските агенти са действали в периода между декември 2014 г. до май месец тази година. Министерството на правосъдието заяви, че целта на руските офицери е да била да „публикуват открадната информация като част от кампания за влияние и дезинформация, предназначена да подкопае и по един или друг начин делегитимизира" усилията на Световната антидопингова агенция да изобличи „спонсорираната от държавата“ руска допинг програма за атлетите. Обвиненията бяха оповестени, след като Обединеното кралство уличи руската военна разузнавателна агенция за серия от кибератаки, насочена към политически, бизнес, медии и спортни институции.

Трима от седемте подсъдими по-рано са били разследвани от специалния прокурор Робърт Мюлер във връзка с предполагаемата намесата на Москва в президентските избори от 2016 г. Но обвиненията срещу тях не са повдигнати от Мюлер, който пое разследването на ФБР през май 2017 г., уточнява изданието