Експлозията, отнела живота на петима руски учени по време на изпитание на ракетен двигател по-рано този месец, е била последвана от втори взрив два часа по-късно, вероятния източник на последвалото повишаване на радиацията.

Това заяви норвежката изследователска фондация Норсар, цитирана от Ройтерс.
 
Втората експлозия, засечена само от инфразвукови сензори, а не от средствата за сеизмично наблюдение, вероятно е била от летяща ракета, задвижвана с ядрено гориво, посочи Норсар.

Анализатори: Защо зачестиха инцидентите с "чудо оръжията" на Путин 
  
"Регистрирахме две експлозии, последната от които съвпадна по време със съобщеното повишаване на радиацията", каза пред Ройтерс изпълнителният директор на фондацията Ане Стрьомен Люке.

Тя добави, че то вероятно е дошло от ракетното гориво.
 
"И двата взрива са регистрирани на инфразвуковата ни система. Първият е засечен и от сеизмологията", каза Люке.
 
На 10 август руската държавна ядрена агенция Росатом заяви, че злополуката е включвала "изотопни енергийни източници", но не даде повече подробности.
 
Информацията за последствията от инцидента е противоречива, отбелязва Ройтерс.

"Дойче веле": Мит или реалност е руското оръжие чудо и какво знаем за него? 

Руското министерство на отбраната първоначално заяви, че радиационният фон е останал нормален, но държавната метеорологична агенция каза, че радиационните нива са се повишили.
 
На 15 август норвежката агенция за ядрена безопасност ДСА съобщи, че е открила малки количества радиоактивен йод близо до границата на Норвегия с Русия в Арктика, макар да не беше в състояние да каже дали това има връзка със злополуката.