Японският премиер Фумио Кишида осъди анексирането на части от Украйна от Русия. Той нарече този ход незаконен и нарушение на суверенитета на страната. Това се случи в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, информира Асошиейтед прес.

Казах му, че процесът, който Русия нарече референдум, и нейното анексиране на части от Украйна никога не трябва да бъдат приемани и че аз категорично ги осъждам", заяви Кишида.

Той също така е уверил Зеленски в техния 30-минутен разговор, че Япония е решена да работи с други държави от Г-7 и по-широката международна общност в по-нататъшната подкрепа за Украйна и планира да наложи повече санкции срещу Русия.

Западните лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, също осъдиха анексирането от Русия на четири окупирани украински региона дни след като гласоподавателите уж одобриха управляваните от Москва "референдуми" за присъединяване към Русия.

Кишида каза на Зеленски, че планира да предложи Г-7 да наложат строги санкции срещу Русия и ще води дискусия за възстановяването на Украйна. Той допълни, че Япония преценява кога може да отвори отново посолството си в Киев, което премиера определи като важно за близките контакти между Япония и Украйна.

Япония затвори посолството си през март, тъй като инвазията на Русия в Украйна се засили и премести част от операциите си в Лвов в Западна Украйна.

Япония тясно си сътрудничи с други членове на Г-7 и европейски нации при налагането на санкции срещу Русия заради войната й в Украйна. Съвсем наскоро Япония забрани износа на чувствителни материали, които могат да бъдат използвани за производството на химически оръжия.

Санкциите на Япония срещу Русия допълнително навредиха на отношенията им, вече обтегнати заради група острови, превзети от Москва в края на Втората световна война, които попречиха на двете страни да подпишат мирен договор, официално прекратяващ военните им действия.

В отговор на санкциите на Токио Москва прекрати мирните преговори, включително преговорите за островите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук