В Осака поставиха първата "технологична" пиеса
В университета в японския град Осака се състоя премиерата на първата театрална пиеса, в която някои роли се изпълняват от роботи, съобщи BBC News. Авторът на пиесата Ориза Хирата посвещава работата си на връзката между човека и технологиите.
В пиесата "Аз, работникът" действието се развива в близкото бъдеще. В нея се разказва за младо семейство, което има два робота за помощ в домакинството. Един от тези роботи е загубил мотивацията си за работа. Той се оплаква, че му се падат най-скучните и незначителни задачи и обсъжда със стопаните си своята роля в техния живот.
Еднометровият робот Wakamaru е създаден от корпорацията "Mitsubishi", но софтуерът за обучението на сценично поведение е разработван в продължение на два месеца от сътрудници на университета. Целта е била да научат двата робота да се движат по сцената и да произнасят репликите си.
Засега спектакълът трае само 20 минути, но създателите му се надяват до 2010 г. да го превърнат в постановка с нормална продължителност.
Не е ясно дали роботите, които по принцип се използват като секретари и домашни помощници, са доволни от новата си работа. Вероятно в бъдеще ще трябва да се научат да дават автографи и да се крият от папараци. /TechNews