Оригиналният щам Oмикрон, който се появи в края на миналата година, се счита за по-лек от предишните щамове Covid. Според японско проучване, обаче, новият подвариант Omicron BA.2 може да провокира по-тежко заболяване, информират световните издания. 

Установено е, че вариантът BA.2 причинява по-сериозна инфекция от оригиналния щам на коронавируса.

Резултатите на изследователи от Токийския университет в Япония показват това при заразени хамстери. Невидимият вариант е в състояние да причини по-значително увреждане на белите дробове при тези животински модели.

В проучването се съобщава също, че Omicron BA.2 може да се противопостави на някои лечения и да бъде по-устойчив на имунитет от ваксини.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, въз основа на предишни анализи е установено, че ваксините за Covid са "ефективни" срещу сериозни инфекции.

Първоначално се смяташе, че новият вариант е по-заразен от своя предшественик. През последните няколко седмици той се разпространява бързо в Дания и Южна Африка.

Този подщам се появи и във Великобритания, като в началото на февруари стана причина за 9 % от случаите на коронавирус.

"В обобщение, нашите данни показват, че BA.2 може да се окаже най-опасният вариант за здравето в световен мащаб. Понастоящем BA.2 и BA.1 се разпознават като Омикрон и е почти невъзможно да бъдат разграничени. Въз основа на нашите констатации предлагаме BA.2 да бъде признат за уникален вариант, пораждащ безпокойство, и този вариант на SARS-CoV-2 да бъде наблюдаван отблизо.", заявяват японските учени.

Въз основа на доклади от лекари, лекуващи варианта на Covid, и пациенти, които се борят с него, е представен пълен списък на симптомите:

Болка в гърлото

Леки мускулни болки и страдания

Много голяма умора

Суха кашлица

Нощно изпотяване

Хрема

Главоболие

Миалгия (мускулна болка)

Загуба на апетит

Диария


Превод и редакция: БЛИЦ