София е мъдра, Букурещ - радостна. Откъде произхождат имената на стотици географски реалии?
Германският картограф и издател Щефан Хормес е подготвил изключително любопитен атлас в отговор на този въпрос, посочва Дойче веле.
Знаете ли какво означава "Дунав"? Течащата. А Минск идва от руската дума за размяна - там са се разменяли стоки. Париж пък на келтски е бил "градът на лодкарите", докато името Алабама на местния индиански диалект означава простичко "Оставаме тук".
Един германски издател, специалист по географски карти, наскоро издаде тъничък "Атлас на истинските имена", чиито автори се опитват да проследят етимологията (тоест - произхода) на стотици географски понятия.
Уникални истории
Да, човек ако се позамисли и сам ще се сети, че Тринидад и Тобаго означава "Троица и тютюн", а че българската столица София носи името на богинята на мъдростта - това поне в България всички го знаят. Но как е възникнало името на Юкатан в Мексико - тази история е смешна и уникална. На езика на маите "Юк ак катан" означава "Не ви разбираме" - тъкмо така отговорили маите на въпроса на испанските колонизатори за името на полуострова. Ако останем в региона: името на Никарагуа пък идва от изречението "Тук има хора". А няколко хиляди километра на запад столицата на Филипините Манила е била наречена така пак в памет на една констатация: "Тук растат мангови дървета".
Няколко специалисти в Германия възразиха срещу понякога доста свободните интерпретации на картографа и издател Щефан Хормес, който е измислил "Атласа на истинските имена". Независимо от възраженията обаче неговият атлас е изключително интересно четиво, над което можеш да прекараш часове. И да научиш, че Галапагоските острови всъщност са "Островите на костенурките", а Канарските - на кучетата. Че Полинезия значи просто "много острови", а Малдивите са хиляда острова. Техеран е "ниският град", Букурещ - "радостната".
Канбера означава място за срещи
Както пояснява авторът Щефан Хормес, много географски имена възникват във връзка с особеностите на терена. Тайван, например, означава "Залив на терасите". Други пък отразяват характера на важни водни артерии - името Амазонка значи "Разрушителка на кораби".
На различни езици хората са наричали страните си, препращайки към националния характер или важни исторически събития - така Тайланд означава "страна на свободните". Същото име носи и африканската Либерия, впрочем. А ако искате да си определите среща на "мястото за срещи" - ще се окажете в австралийската столица Канбера. /БЛИЦ