Руските войски контролират почти изцяло Южна Осетия. Грузия сложи оръжие и казва, че е готова на преговори. Във военно отношение конфликтът е решен, но замесените страни могат само да изгубят.
Изгуби грузинският президент Саакашвили. В сянката на Олимпийските игри той се надяваше с един блицкриг да постави отново под грузински контрол сепаратисткия регион Южна Осетия. Начинанието му се провали по най-жалък начин. Нещо повече: той претърпя тежко поражение, тъй като не можа да удържи предизборното си обещание за възстановяване на териториалната цялост на Грузия. Станалото е вода за мелницата на политическите му противници.

Двата претендиращи за независимост региона, Южна Осетия и Абхазия, сега са в руски ръце. Сепаратистките режими там укрепнаха. Завръщането им в състава на Грузия по какъвто и да е начин е напълно изключено - поне в близко бъдеще. Освен това Саакашвили се оказа военен авантюрист, което отдалечава още повече приема на Грузия в НАТО.

Губещи са и едните, и другите.

Изгубиха САЩ и ЕС. Авантюрата на Саакашвили ги завари съвсем неподготвени. Възможно е в първия момент те да не разбраха ясно какво става в Кавказ. Така или иначе на западните правителства им трябваше прекалено много време, за да преценят вярно обстановката.

Изгуби обаче и Русия. Сега се разкри пределно ясно слабостта на тандема Медведев-Путин. Докато президентът Медведев явно все още не е свикнал да се изявява като върховен главнокомандващ, премиерът Путин възприе фактически отново ръководната роля. Освен това се изпари досегашната заслуга на Медведев, че успя да постигне частично разведряване в отношенията със Запада.

Безкомпромисната военна твърдост, демонстрирана от Кремъл в Кавказ, отново ще увеличи опасенията на Запад от Русия. Западните правителства не споделят руската позиция, че ставало дума за "хуманитарна намеса". В Русия гледат на станалото по друг начин, но от европейска гледна точка Москва се прояви като агресивен и неотстъпчив актьор.

Така че влошаването на отношенията със Запада е програмирано. Докато влизането на Грузия в НАТО изглежда малко вероятно, приемът на Украйна се приближава. Това не е добър резултат за ръководството в Кремъл.

На последно място нека не забравяме онези, които изгубиха най-много от този конфликт: жертвите на войната и от двете страни - убитите, ранените и бежанците, а също и оцелелите, стоящи пред развалините на своите къщи. /ДВ