Според естонска комисия щетите, нанесени на балтийската република от съветската окупация, възлизат на 89 млрд. рубли (1,2 млрд. евро), съобщи правосъдното министерство в Талин. "В доклада на комисията са упоменати числата на щетите: жертви на сталинските репресии са станали 49 500 души; 24 100 души са загинали по време на Втората световна война; 139 400 души са били принудени да напуснат Естония; поради загубата на Печерския район и територията отвъд Нарва Естония се е лишила от 213 000 души“, гласи съобщението на министерството.

В съобщението се уточнява, че от 1948 до 1985 г. Естония се е лишила от 1 млн. хектара земеделски земи. Замърсяването на водите на повърхността от 1950 до 1980 г. е оценено на 20 млрд. рубли, а замърсяването на подпочвените води – на 60 млрд. рубли.

Принудителната колективизация разрушила селското стопанство и нанесла щети в размер на три милиарда рубли, убедени са в правосъдното ведомство. В Естония била докарана отвън многобройна работна сила и делът на естонците в населението на републиката намалял от 89% през 1941 г. до 61% през 1989 г.

По думите на министъра на правосъдието Урманс Рейнсалу множество загуби не могат да бъдат измерени с пари – например разрушаването на държавността, културата, образованието, развитието на свободното общество. Според Рейнсалу работата по оценката на щетите, нанесени от Москва, трябва да продължи.

В естонското правителство очевидно има различни мнения по това какво трябва да се прави с огласените данни. По-рано министърът на външните работи Свен Миксер заяви, че не смята за разумно да се искат от Русия компенсации за щетите от съветската окупация.

Москва неведнъж е заявявала, че не може да става и дума за окупация на балтийските държави от 1940 г., защото присъединяването на тези страни към СССР е станало по силата на действащото тогава международно право.