Руското Министерство на отбраната съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са успели да унищожат дрон, който е трябвало да атакува цели в Сочи.

За първи път обекти в руския Краснодарски край са атакувани от турски дрон Bayraktar TB2.

Във видео, публикувано на 1 октомври от канала SHOT, се вижда как безпилотната машина лети над неизвестно населено място, чуват се и изстрели от стрелково оръжие. 

Авторите на публикацията отбелязват, че ръководителят на турската компания Baykar, която произвежда тези дронове, Халук Байрактар, по-рано е заявил, че компанията възнамерява да инвестира 100 милиона долара в собствено производство на дронове в Украйна.

Според Русия, дронът принадлежи на Въоръжените сили на Украйна, а ударът е бил нанесен по град Сочи.

Заради инцидента на летището в Сочи (Адлер) е било отложено излитането на 14 самолета, един полет бе отменен, но към 9:48 аеропортът се е върнал към нормална работа.

„Днес около осем часа сутринта дежурните системи за ПВО над територията на Краснодарския край унищожиха безпилотен летателен апарат. За да се гарантира безопасността, на международното летище в Сочи бе въведено временно ограничение на полетите. Полетите към курорта бяха незабавно пренасочени към алтернативни летища.

От 8.20 часа летището работи в обичаен режим. В Сочи всичко е нормално. Обстановката в града е спокойна“, каза кметът на града Алексей Копайгородски.

Според източници на Украинская правда, зад атаката стои Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна. Уточнява се, че атаката на украински дрон е поразила площадка за руски хеликоптери близо до Адлер в руския град Сочи.

Според някои публикации целта е била самолетният завод в Смоленск, част от държавната корпорация "Тактическое ракетное вооружение".

Според експерти връщането на турските дронове Bayraktar TB-2 в зоната на бойните действия е „зловещ знак“ за руснаците.

Според експерта Дейвид Акс, украинските сили са успели да унищожат много вражески системи за противовъздушна отбрана, което означава, че е време турските дронове отново да покажат своята мощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук