„Според статистиката в края на миналата година 410 000 български граждани официално са регистрирани Германия. Това действително е най-голямата мигрантска българска  диаспора в Европа“, заяви пред bTV Марина Лякова, доктор на социологическите науки и научен сътрудник в института за трансдисциплинарни науки в Университета в Карлсруе.

До този момент нямаше конкретни данни колко българи живеят във федерацията.

Лякова събира между страниците на книгата си първото по рода си изследване на трите големи периода на българската миграция в Германия, като първият е по времето на социализма.

„Хората са се занимавали с много ниски на пазара на труда сегменти, за да могат да оцелеят. Разбира се, има и други биографии, биографии на звезди, оперни певци, които идват да пеят, хора на изкуството, които примерно са следвали в ГДР. В ГДР е съвършено различна миграцията. Там вече идва една така да кажем номенклатура, която са получавали изобщо разрешение да следват в Източна Германия“, допълни социологът.

Вторият период на миграция е от 1990 година до 2007 година.

„Тогава българите на практика нямат право да влизат в Германия. Без визи и съответно много трудно е да се намери работа. Предимно идват млади хора като студенти. Някои са записани за студенти, но търсят свое препитание на пазара на труда и се занимават с всякакви дейности, които не винаги отговарят на квалификацията им“, посочи Лякова.

След влизането на България в ЕС започва периодът на най-масова миграция.

„Вече идват висококвалифицирани, завършили в Германия с много лесен достъп до пазара на труда. Има и хора, които нямат никаква квалификация, но въпреки това намират работа и намират препитание. Ако трябва да го обобщя на разговорен език, сега е най-лесно и най-отворено да идват мигранти в Германия“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук