За първи път в историята си Кипър избра да бъде представляван в Европейския парламент от кипърски турчин. С вота си на европейските избори в неделя кипърските гърци и кипърските турци отправиха силно послание за обединен Кипър в общия дом Европа.
 
Първият кипърски турчин, който ще е член на Европейския парламент от името на Република Кипър, е 59-годишният проф. Ниязи Къзълюрек, преподавател в Университета на Кипър. Той бе и първият в историята на страната кипърски турчин, включен в изборната листа на кипърска гръцка партия – главната опозиционна лява партия АКЕЛ.
 
В неделя за проф. Къзълюрек, който е известен активист за мир и федералното обединение на Кипър, гласуваха заедно кипърски гърци и кипърски турци.
 
При избирателна активност от почти 44.99% четири кипърски партии изпращат свои представители в Европейския парламент, където една от най-малките страни членки на ЕС има шестима депутати. Своя глас за тях са дали 288 483 души.
 
Управляващата дясноцентристка партия ДИСИ („Демократичен сбор”) спечели 29.02%. Само 1.5% по-малко (27.49%) взе лявата АКЕЛ. Двете партии ще имат по двама евродепутати.
 
Демократическата партия (ДИКО) е трета с 13.8%. Резултатът на Социалдемократическата партия /ЕДЕК/ е 10.58%. Тези две партии ще бъдат представени в Европарламента с по един депутат.
 
Като успех се отчита, че крайнодясната партия ЕЛАМ не успя да се пребори за мандат в Европарламента, въпреки че увеличи значително избирателите си и спечели 8.25% от подадените гласове.
 
„Европа е нашият дом и може да ни помогне да преодолеем проблемите в преговорите, пред които сме изправени, и да създадем условия, за да живеем в обединена родина”, коментира изборите в неделя президентът на Кипър Никос Анастасиадис.