Съдебен медик, заразен с коронавирус, почина в Тайланд. Лекарят се е заразил от мъртвец в Банкок. Това е първият официално потвърден подобен случай в света, пише Daily Mail.

Името и възрастта на медика не се съобщават. 

"Според нас това е първа информация за инфекцията и смъртта на COVID-19 сред медицинския персонал в отделение за съдебна медицина", пишат в писмото си Ври Сривиджитал от медицинския център RVT в Банкок и Врал Виваннитки от индийския Университет ДИ Патил.
 
Виваниткит и Сривиджитал заявяват, че "има малък шанс специалистите по съдебната медицина да влязат в контакт със заразени пациенти, но те могат да имат контакт с биологични проби и трупове." Те подчертават, че в момента няма данни за точния брой заразени трупове от COVID-19, тъй като не е рутинна практика да се изследват за COVID-19 трупове в Тайланд.
 
"Независимо от това, контролът на инфекцията и универсалните предпазни мерки са необходими“, казват те в писмото.

Здравните организации призовават съдебните медици и патоанатомите да спазват мерките за безопасност, тъй като все още няма пълна информация за пътищата на разпространение на коронавируса. Дезинфекцията, която се прави в операционните, може да се извършва и в моргите.

По данни на Световната здравна организация, белите дробове на хора, умрели от пневмония, предизвикана от коронавируса, могат да представляват голяма опасност по време на аутопсия. Отбелязва се още, че след смъртта на пациента, вирусите не живеят много дълго.

В друг случай професор по патология в Нюйоркския колеж по криминално правосъдие "Джон Джей" Анджелик Кортълс заявява пред BuzzFeed News, че не само медицински специалисти, но и техници в моргата и хората в погребалните домове трябва да полагат допълнителни грижи.
 
Съмър Джонсън Макги, експерт по здравна политика в Университета в Ню Хейвън, каза пред BuzzFeed News, че медицинският персонал трябва да носи лични предпазни средства, за да избегне разпространението на вируса, когато влезе в контакт с тяло на носител на коронавирус, независимо дали е „мъртъв или жив“.
 
"Аутопсиите и последвалите разследвания представляват реални рискове за съдебните медици да придобият COVID-19", казва тя.
 
В края на март Световната здравна организация (СЗО) публикува насоки за безопасното боравене с труповете на жертвите на COVID-19. СЗО заяви, че мъртвите тела могат да бъдат инфекциозни в случаи на хеморагични трески като Ебола и Марбург, или белите дробове на пациенти с пандемичен грип, които не се обработват правилно, могат да бъдат инфекциозни.
 
"Към днешна дата няма данни лица да са се заразили от контакт с телата на хора, починали от COVID-19", заявиха от СЗО.

Превод и редакция: БЛИЦ