По време на Втората световна война съюзниците и силите на Оста използват различни методи, за да объркат противника и в крайна сметка да спечелят войната. Някои от методите са успешни, други не. Интересна е историята на т.нар. „призрачна армия“, чиято основна цел е да обърка силите на Адолф Хитлер.
В нейните редици са взети не военнослужещи, а актьори и рекламисти. Идеята е проста – армията на Нацистка Германия да бъде заблудена. Тя трябва да бъде накарана да вярва, че има единици на съюзническите сили на места, на които няма и помен от тях.

Звеното за тактическа заблуда (23-ти щаб на специалните войски) първоначално е сформирано в източния американски щат Тенеси. През месец май 1944 отплава към британска територия, за да се включи в битките на Стария континент.

Екипът от служещи е подбран много внимателно – в призрачната армия влизат хора от рекламни агенции, училища по изкуства и театри. Колкото по-артистичен и креативен си, толкова по-добре! Съюзническите единици са разположени на локации след внимателен анализ от тактическа гледна точка. „Арсеналът“ им не е танкове и автомати, а дървени коне с различно покритие, надуваеми танкове, надуваеми самолети и високоговорители.

Тези елитни войници, пардон – артисти, си служат със способите на измамата, за да заблудят своите противници. По високоговорителите се създава шум, сякаш наблизо дебне цяла танкова дивизия. Използвани са и радиопредаватели, които изпращали фалшиви съобщения.

„Напредничавата“ технология всъщност се оказва ефективна. В призрачната армия служат 1100 души, а между 1944 и 1945 са изпратени на повече от двадесет мисии. Първата им е две седмици след Битката за Нормандия и десанта на съюзниците на френския бряг.Много от илюзиите са създадени близо до фронтовата линия, на която се водят истински сражения. Макар задачата на артистите са изглежда лесна, то тя често е придружена с много опасности и дори риск за живота.

„Беше ни казано да използваме надуваеми танкове и самолети в опита си да заблудим германците. Те трябваше да си мислят, че срещу тях има голяма армия“, разказва един от „призрачните“ военни Джак Мейси.

В определени моменти служещите е трябвало да бъдат гениални актьори, за да не бъдат заподозрени от вражеските войници и впоследствие – убити. На някои от тях се е налагало да влизат за обяд във френски кафенета и да пускат слухове сред шпионите, че наблизо има голяма съюзническа армия. Някои актьори пък се обличали като генерали и посещавали градовете, в които бъкало от вражески шпиони, които да ги забележат, пише The Atlantic.

В някои мисии целта на „призрачната армия“ е била да създаде хаос и объркване – не само визуално, но и звуково. С мощни усилватели и високоговорители са пускани записи от реални боеве и залпове. Технологията, която са използвали, е била толкова модерна за времето си, че звукът се е чувал от 25 километра разстояние.

Към края на войната призрачната армия дори се доближава до смъртоносна танкова дивизия на германците. „В един момент осъзнаваш – това е врагът“, казва един от артистите. Историята на това звено се пази в тайна в продължения на десетилетия.

Тя е пример за креативност на фона на смъртоносна опасност. Разполагането на надуваеми танкове на бойното поле може да изглежда налудничава идея, но в някои ситуации тя се е оказвала повече от успешна и ефективна. Това не е първият и няма да е последният подобен тактически ход, използван от военните.

През месец октомври 2016 година британското издание „Дейли мейл“ написа, че руската армия използва надуваеми оръжия за заблуда на противника и създаване усещането за сила. Военните оръжия – сред които и танкове и изтребители – са създадени за заблуда на сателитите и разузнавателните самолети.

Примамките изглеждат като истински от разстояние над 280 метра, и са способни да се „изпарят“ за отрицателно време. „Ако проучите големите битки в историята, ще видите, че измамата печели всеки път“, заяви Алексей Комаров от компанията „Русбал“, правеща топловъздушни балони и други подобни материали.

Подобни примамки са използвани и по време на двете световни войни, включително от германците. За пионери в технологията се смятат британците. Интересно е, че надуваеми танкове са използвани и по време на Косовската война.

Най-пресният пример е опитът за заблуда на противника при офанзивата за Мосул. Джихадистката групировка „Ислямска държава“ е разполагала фалшиви оръжия и возила, за да заблуди напредващите коалиционни сили.


 

Източник: fakti.bg