В долината Сват в Пакистан талибаните заплашват със смърт жените, ако те решат да отидат в магазин, пише пакистанският вестник “Дейли таймс”.
Собственикът на известен магазин за козметика и женски дрехи в град Мингор вече повече от месец очаква да дойдат купувачки, но напразно. Местните хора помнят “подаръка”, направен на жените за 8 март от местен талибан, който нахлул в този ден в магазина, извадил нож и попитал кой иска да бъде обезглавен първи.
Собственикът на магазина се оплаква, че сега няма пари да плати дори за тока. “Не мога да повярвам, че талибаните можаха да забранят на жените да посещават магазини и базари? Ако ислямът забраняваше това, то тази забрана можеше да бъде обяснена. Но тъй като това не е така, аз не разбирам защо тези талибани създават нова версия на исляма”, казва той.
Плакати с надпис “Жените не се допускат на пазара” висят на всеки градски пазар. Доскоро там имаше забрана момичетата да ходят на училище, но роднини убедили местния духовен лидер Фазлула, че това е прекалено, посочва Интерфакс. /БЛИЦ