След скандала в Давос, когато турският премиер Реджеп Таип Ердоган напусна демонстративно дискусиите, дипломацията в отношенията между Турция и Израел трябва отново да вземе връх, твърди в анализа си за Дойче веле Гунар Кьоне.
Вежливост би било, ако се твърди, че отношенията между турския министър-председател Реджеп Таип Ердоган и турските медии са само напрегнати. Ердоган просто е обявил война на медиите в страната. Не минава и ден без нови нападки от страна на министър-председателя към журналистите в Турция и то само месец преди местните избори в страната.
Ердоган се опитва да полира реномето си.
Турският министър-председател възнамерява дори да свали в нокдаун медийния концерн Доган с претенции за неплатени данъци в размер на 400 милиона евро. Вестниците "Милиет" и "Хюриет", собственост на концерна, се сред най-отявлените критици на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. С чуждестранните журналисти ситуацията е съвсем различна. Ердоган се опитва да полира външнополитическото си реноме.
Пред журналисти от вестник "Гардиън" Ердоган сподели, че е получил запитване от иранското правителство с молба за посредничество между Техеран и Вашингтон. Посланието в това изявление недвусмислено препраща към факта, че Турция си остава незаменим посредник в Близкия Изток. Вашингтон потвърждава това - специалният посредник на САЩ за Близкия Изток Мичъл заяви преди няколко дни в Анкара, че Турция има водеща роля при решаването на проблемите в региона.
В края на седмицата и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще посети Анкара. Скандалът от Давос изглежда забравен. Главният редактор на вестник "Милиет" Седат Ергин смята, че при всичката оправдана критика към военните действия на Израел в Ивицата Газа скандалът от Давос е обрат в досегашната турска външна политика.
Посредническата роля на Турция - под въпрос?
"Турският министър-председател ще бъде посрещнат с аплодисменти в арабските столици, защото той се конфронтира с Израел както и всички арабски лидери. Това, че премиерът на страна-член на НАТО и кандидат за членство в ЕС се изявява като радикален противник на Израел, доведе до това нашите съюзници да си зададат въпроса дали пък Турция не е променила коренно своя външнополитически курс."
Индиректните разговори между Израел и Сирия с посредничеството на Турция засега са провалени. В отношенията с Израел цари застой след протестните демонстрации в Турция срещу израелската политика. Наблюдатели смятат, че след сформирането на новото израелско правителство двете страни ще намерят начин за нов диалог. САЩ също са заинтересовани от нормализиране на отношенията между двама от своите съюзници.
Турският президент Гюл вече оповести, че още през лятото възнамерява да посети Израел. А при визитата на палестинския президент Махмуд Абас в Анкара Гюл индиректно се дистанцира от ислямисткото движение ХАМАС и потвърди готовността на Турция да подкрепи мирното решаване на проблема. /БЛИЦ