Украинският посланик в Германия Андрий Мелник, който ще остане на поста си до края на септември и ще се върне в Киев през октомври, отново изрази недоволство от обема на военната помощ, предоставена от Берлин на Киев, като критикува германското правителство за нерешителност по въпроса за доставките на оръжие за страната му.

Той изрази това мнение в интервю, публикувано в понеделник с редакционната асоциация Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), съобщават информационните агенции.

"Имаме усещането, че Германия все още не доставя всичко, което би било необходимо и възможно, без да отслабва Бундесвера", каза Мелник. Например, когато става въпрос за танкове Leopard, които Украйна може да получи директно от германската индустрия, германското правителство, според него, винаги давало едно и също оправдание: 

"Не искаме да сме първи." „Очевидно, от уважение към Русия, те не искат да ни доставят директно основни бойни танкове, въпреки че Leopard-1 вече е на повече от 40 години, а търсят заобиколни решения чрез кръгов модел, който след това напълно се проваля или най-малкото предизвиква недоволство сред заинтересованите страни“, каза дипломатът.

"Преминаваме през един вид блокада, която не мога да разбера. Първоначално имаше аргумент, че украинците не могат да използват немска техника. Но за три седмици нашите способни момчета се научиха как да овладеят Panzerhaubitze 2000", каза Мелник.

Така според него зад всичко това стои "чисто политическо решение".

„Вероятно зад това стои желанието да не се загубят напълно отношенията с Москва. Вероятно те искат да оставят малко пространство за следвоенния период, за да могат отново да влязат в ролята на посредник. Можем само да гадаем за това", каза посланикът на Украйна в Берлин.

В същото време той отбелязва, че „нещата вървят по-добре сега“ отпреди, имайки предвид първите дни на конфликта в Украйна, когато Германия първоначално обеща 5000 защитни каски.

Например, в момента, както припомни Мелник, Киев е получил десет Panzerhaubitze 2000 и три ракетни установки Mars II. „Благодарни сме за това и за Гепард, и други оръжейни системи“, обобщи Мелник.

Припомняме, че наскоро той разкритикува и бившата канцлерка Ангела Меркел заради политиката ѝ по отношение на Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук