Турските власти съобщиха, че при операция край курорта Мармарис на Егейско море са заловени деветима души, заподозрени, че са участвали в опита за нападение срещу президента Реджеп Тайип Ердоган в нощта на опита за военен преврат на 15 юли, предаде АП.
Тогава участници в метежа щурмуваха хотела, в който почиваше държавният глава, но се оказа, че той е успял да го напусне преди това.
 
Както БЛИЦ съобщи, животът на Реджеп Ердоган е бил застрашен по време на опита за преврат. Бунтовници са прихванали самолета му от Мармарис, бомбардирали и хотела му.
 
Още трима заподозрени продължават да се укриват, съобщи правителствен представител, пожелал анонимност. В операцията по залавяне на заподозрените участници в нападението срещу хотела са използвани хеликоптери и безпилотни самолети, за да бъдат засечени преследваните. Властите получили информация за тях от група местни ловци на глигани.
 
Ердоган бил в хотела заедно със семейството си, когато късно вечерта на 15 юли бил информиран за опита за преврат и изпълнил препоръка да се премести на по-сигурно място. След това президентът каза, че ако се е бил забавил 15 минути в хотела, най-вероятно нямало да остане жив.