В Пномпен днес започна първото заседание на Международния трибунал под егидата на ООН за гледане на обвиненията в геноцид, извършен в Камбоджа през 1975-1979 г. по време на режима на червените кхмери. Жертви на престъпните деяния на лидерите на бившата Кампучия по различни данни станаха между 2 и 3 милиона души.
В съдебната зала вече е доведен първия обвиняем Канг Кек Ий, по-известен като Холандеца. По време на маоисткото управление той е отговарял за изпълнението на смъртните присъди, произнасяни от червените кхмери през 70-те години. Повдигнати са му обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Тогава Холандецът ръководеше намиращия се в Пномпен печално известен затвор Туолсленг или S-21, където са убити над 16 000 души. Сега в сградата на затвора има музей в памет на жертвите на геноцида, посочва ИТАР-ТАСС.
Около сградата на съда и вътре в нея са се събрали стотици пострадали от червените кхмери. Днешното заседание има по-скоро опознавателен характер. Основните изслушвания ще бъдат през март. Очаква се присъдите да бъдат постановени през септември т.г. /БЛИЦ