В Израел започнаха парламентарните избори, предаде РИА “Новости”. Близо 5,3 милиона избиратели ще могат да гласуват в 9 500 избирателни секции, които ще бъдат отворени от 7 ч. до 22 ч.
За 120-те места в Кнесета претендират 34 партии. Според последните анкети се очаква най-много гласове и съответно 25-27 депутатски мандата да спечели опозиционната дясна партия “Ликуд” начело с бившия премиер Бенямин Нетаняху. С два мандата по-малко зад нея изостава управляващата сега центристка партия “Кадима” на Ципи Ливни, която в момента е външен министър. Основното различие между фаворитите е отношението им към близкоизточния мирен процес. Ливни се обявява за по-скорошно разрешаване на конфликта с палестинците и реализиране на принципа “две държави за два народа”. Нетаняху се възприема като привърженик на запазването на статуквото. Той е против форсирано урегулиране и предлага акцентите в мирния процес да бъдат изместени от политическата проблематика върху социално-икономическото сътрудничество, което с времето да създаде предпоставки за палестинска независимост.
Трети в борбата за гласовете на избирателите може да стане “Наш дом Израел” начело с имигранта от Молдова Авигдор Либерман. С очакваните 17-19 мандата тази дясна партия, смятана някога за “руска”, изпреварва центристката, най-старата в Израел Партия на труда начело със сегашния министър на отбраната Ехуд Барак.
Изборите се провеждат при повишени мерки за сигурност. В осигуряването на обществения ред участват 23 000 полицаи, служители на частни охранителни фирми и доброволци. От снощи Израел въведе режим на пълна изолация на палестинските територии. /БЛИЦ